Galéria

Képek

Belépés
 

SZERBIAI túrák
 
SZERBIAI szakvezetéses túrák
 
(ludas.rs, palics.hu)
  
  
Túrák nyelve: magyar, angol, szerb
 
Látogatásra ajánlott időszak: márciustól októberig gyalogosan
 
Megközelítés: külön busszal (Röszke határátkelő–Hajdújárás)
 
Programbejárás: gyalog/ kerékpár/ autó/ busz
 
Ajánlott létszám: min.10 – max. 30 fő/ túra
 
Időtartama: 3 óra Ajánlott felszerelés: vízálló lábbeli, távcső,
szúnyogriasztó (kivétel Palics városnézés)
 
 
Költsége: busz + túravezetés (Kérjen egyedi ajánlatot!)
 
 
1. Ludasi tanösvény
  
Hossza: 5 km Típusa: tájékoztató táblás
Látnivalók:
A Ludasi-tó a múltban a tőle észak-nyugatra elterülő Szabadkai-erdők térségéből a nedves rétekről a csapadékos években kialakult időszakos vízfolyások közvetítésével kapta a vízutánpótlást. A valamikori Ludasi-rétnek jellegzetes hala volt a réti csík. Napjainkban mintegy 19 halfaj él. Élnek itt még természeti ritkaságok és pannon endemikus növényfajok is. A tótól északabbra megmaradt nedves réteken a madarak nagy része még ma is költ. Egyes fajok vonulás idején is felkeresik ezt a területet. 
 
2. Palics
Hossza: 2 km Típusa: városnéző séta
  
Látnivalók:
A Szabadka községhez tartozó Palics-tó Vajdaság északi részén a magyarország határ közelében található a Ludas tó mellett. A tó partján alakult ki Palics település. A túra a Palicsi-tó partján a parkon át vezet, amely ma 19 hektárnyi területen fekszik, és egyedülálló hangulatát a természeti értékek és az építészeti örökség ötvözetének köszönhetjük. Megismerkedünk a park bejáratánál a palicsi víztoronnyal, a parton sétálva a Bagolyvárral, Vermes Lajost ábrázoló szoborral, a zenepavilonnal, mely térzene céljából létesült és a híres Kék vázákkal, melyek 1910-ben kerültek Palicsra, a pécsi Zsolnai Kerámiagyár ajándékaként.
  
  
3. Szelevényi tanösvény
Hossza: 5 km Típusa: tájékoztató táblás  
Látnivalók:
 A Sezelevényi-puszták térsége a Vajdaság északi részén a magyarország határ közelében található Királyhalma (Bácsszőlős) és Horgos között, Magyarkanizsa és Szabadka község területén. Különleges természeti értékei miatt nyilvánították védetté. Síksági, specifikus, mozaikos elterjedésű gazdag sztyepprétei, szikes,homoki és mocsárréti élőhelyek sokfélesége jellemzik. Nagyon gazdag a terület növény- és állatvilága, megtalálható számos ritka és veszélyeztettett faj itt. A túra során szakvezető és tájékoztató táblás tanösvény segítségével ismerkedünk az élővilággal.
 


angolEnglish

furdo

iskola

iskola

furdo

furdo

zoo

zoo

footer